Webwinkel Keurmerk9,6 @ Webwinkelkeur
0
0

Door Miranda de Vries

Vakantie checklist konijn

Konijnen zijn prooidieren. Dat is een belangrijk gegeven om over na te denken als je vakantieplannen maakt. Want wat doe je in de vakantie met je konijnen?

Neem je ze mee? Laat je ze thuis met oppas? Of breng je ze naar het pension?
Per konijn zal het verschillen waar je hem het gelukkigst mee maakt. Het ene konijn past zich sneller aan een nieuwe omgeving aan dan het andere konijn. Het ene konijn is met stress eerder ziek dan de ander.

Omdat konijnen prooidieren zijn laten ze liever niet zien dat er iets met ze aan de hand is.
Over het algemeen is een konijn het gelukkigst als hij thuis kan blijven in zijn eigen vertrouwde omgeving. Hier kent hij de vluchtroutes en de lekkerste plekjes om te liggen met warm weer.
Fijn is dan wel als je ook daadwerkelijk oppas aan huis kunt krijgen die verstand heeft van konijnen. 

Wat je ook doet; die keus is aan jou. Wij hebben per keuze een vakantie checklist gemaakt zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Zo begin je aan een onbezorgde vakantie! Konijnen gelukkig = baasje gelukkig!

De konijnen blijven thuis

Voor de meeste konijnen is dit de beste oplossing. Geen stress van reizen, geen stress van een nieuwe omgeving. Heerlijk in hun eigen, veilige verblijf.
Als de konijnen thuis blijven is in principe alles klaar. Je hoeft geen extra dingen te kopen voor het buitenland of voor in een accommodatie.

Wat wel handig is om in huis te halen of klaar te leggen:

  • Voldoende hooi (de oppas voert meestal een beetje extra ;-)) Elk jaar hebben we in de vakantieperiode oppassers in de winkel die voer tekort komen. Schrijf ook op welk hooi je voert, want in de winkel komen ze gerust stro halen.
  • Voldoende voer. Schrijf ergens op welk voer je geeft, mocht het nodig zijn dan kunnen ze het juiste voer kopen.
  • Voldoende verse groentes en afhankelijk van hoe lang je weg gaat; geld om nieuwe groentes te kopen. Langer dan een week vers houden is vaak (ook in de koelkast) een uitdaging.
  • Voldoende gedroogde kruiden zodat je konijnen lekker kunnen knabbelen en foerageren en zich niet vervelen.
  • Het telefoonnummer van de konijn kundige dierenarts en van de nacht- weekendarts.
  • Als je konijnen gechipt zijn; check nog even de registratie of laat ze chippen. Mochten ze ontsnappen dan is de kans groter dat ze met chip weer terug komen.
  • Ice pods / Coolpads / Koelschijven / Koelstenen. Zorg dat je er genoeg hebt zodat ook de oppas kan wisselen tussen vriezer en verblijf.
  • Evt. medicatie.
  • Myiasis spray opdoen voor vertrek (als je een risico konijn hebt)
  • Instructies; welk ritme zijn jouw konijnen gewend? Wanneer hooi geven en wanneer groente/kruiden/brokjes. Wanneer de dierenarts bellen? Vanaf welke temperatuur geef je koelproducten. Wanneer schoonmaken? Alles wat voor jouw heel logisch is hoeft voor iemand die geen konijnen heeft helemaal niet logisch te zijn. Je kunt beter (te veel) opschrijven dan te weinig. Ook fijn voor de oppas als alles uitgelegd klaar ligt.

De konijnen gaan uit logeren

Jouw konijnen gaan logeren bij familie/vrienden/buren/fokker of naar het konijnen pension. In alle gevallen is het verstandig op tijd de periode vast te leggen. Zo weet je zeker dat je konijnen terecht kunnen als je daadwerkelijk wilt vertrekken. Daarnaast is het handig te checken wat de eisen zijn. Nu zullen die bij bekenden niet zo streng zijn als bij een konijnenpension, maar het is handig van te voren de verwachtingen duidelijk te hebben. Des te rustiger kun jij op vakantie.

  • Voor het pension: vaccinaties! Deze zijn eigenlijk bij elk pension verplicht. Check welke en of alle entstoffen toegestaan zijn.
  • Voldoende hooi/voer/groentes/kruiden (de oppas voert meestal een beetje extra ;-)) Elk jaar hebben we in de vakantieperiode oppassers in de winkel die voer tekort komen. Schrijf ergens op welk hooi/kruiden/voer je geeft, mocht het nodig zijn dan kunnen ze het juiste voer kopen. 
  • Het telefoonnummer van de konijn kundige dierenarts en van de nacht- weekendarts.
  • De patiëntenkaart uitdraai van de dierenarts; mochten je konijnen gaan logeren buiten jouw woonplaats dan is dit handig voor de dierenarts daar. Die heeft in 1x alle gegevens en de (ziekte) geschiedenis.
  • Als je konijnen gechipt zijn; check nog even de registratie of laat ze chippen. Mochten ze ontsnappen dan is de kans groter dat ze met chip weer terug komen.
  • Anti Myiasis spray (enkel als je een risico konijn hebt)
  • Ice pods / Coolpads / Koelschijven / Koelstenen. Zorg dat je er genoeg hebt zodat ook de oppas kan wisselen tussen vriezer en verblijf.
  • Evt. medicatie
  • Instructies; welk ritme zijn jouw konijnen gewend? Wanneer hooi geven en wanneer groente/kruiden/brokjes. Wanneer de dierenarts bellen? Vanaf welke temperatuur geef je koelproducten. Wanneer schoonmaken? Alles wat voor jouw heel logisch is hoeft voor iemand die geen konijnen heeft helemaal niet logisch te zijn. Je kunt beter (te veel) opschrijven dan te weinig. Ook fijn voor de oppas als alles uitgelegd klaar ligt. Een goed pension* zal dit vooraf vragen en weet hoe met konijnen omgegaan hoort te worden.
  • Evt. voerbakken/toilet/ren/zandbak/enz., voor het pension meestal niet, voor bekenden vaak wel.

* Een goed konijnenpension vind je hier via Stichting Konijnenbelangen. Let op dat niet alle pensions aangemeld zijn. Ga ook zelf op onderzoek uit en vraag of je de verblijven mag zien. Je wilt toch weten waar je dieren terecht komen. Let er op dat je dieren voldoende ruimte krijgen. Dagelijks in een ren of een vaste ren is een must.

De konijnen gaan mee op vakantie

Blijf je in Nederland of ga je de grens over? in principe zijn er binnen de EU geen vervoersregels voor konijnen. Meestal is voor het passeren van de grens een gezondheidsverklaring van de dierenarts voldoende. Chippen en vaccineren is bij konijnen niet verplicht. Al is het wel aan te raden. Reizen is voor een konijn stressvol, dus zijn weerstand wordt aangetast en als jouw konijnen dan in aanraking met een virusinfectie komen is het maar de vraag of ze daar tegenop kunnen. Als je vaccineert kun je dit nooit 100% uitsluiten met het verkleint in ieder geval de risico's op Myxomatose en VHD/RHD.
Voor chippen geldt hetzelfde. Het is niet verplicht, maar lopen je konijnen weg is er wel meer kant op terugkomst als ze gechipt en geregistreerd zijn.
Laat je vooraf goed informeren, dit kan bij de dierenarts, de ambassade of het consulaat van de reisbestemming.

Kijk tot slot ook goed of je reisverzekering de ziektekosten van je konijnen en eventuele ongelukken dekt. 

Onderweg

In de auto kun je de konijnen vervoeren in een reismand of in een bench. Zorg ervoor dat je konijnen voldoende ruimte hebben en ook kunnen rond hupsen in het mandje zodat ze de pootjes kunnen strekken. Voor een lange reis is een bench ideaal. Hier kun je een toiletbak, een waterbak en een mandje in zetten. Het los meenemen van konijnen in de auto is gevaarlijk en in de meeste landen verboden. Je wilt niet denken aan de gevolgen bij een botsing of ontsnappen. Konijnen zijn snel en schrikkerig dus bij schrik of stress schieten ze ook zomaar onder je pedalen met alle gevolgen van dien.

Door van tevoren te oefenen met het vervoeren in de auto kunnen je konijnen alvast wennen aan het reizen. Je kunt je konijnen na afloop belonen met wat lekkers. Dit zorgt voor minder stress tijdens de reis omdat je konijnen het al eens eerder hebben meegemaakt en weten dat er niks engs gaat gebeuren.
Het helpt ook om de reismand weken van te voren al te introduceren in hun verblijf zodat het een veilig heenkomen is als je er daadwerkelijk mee op pad wilt gaan. Geef er regelmatig hooi of groentes in zodat ze wennen aan het zitten in de reismand. 

Tijdens het rijden is het fijn als het niet te warm is in de auto. Laat je konijnen niet alleen achter in de auto. In de zon loopt de temperatuur al binnen enkele minuten enorm op. 

Voor reizen met het vliegtuig raden wij aan contact op te nemen met de desbetreffende vliegmaatschappij. De regels verschillen per maatschappij. Soms mag je dier mee in de handbagage en soms moet hij in een speciale sky kennel. Informeer tijdig en voorkom verassingen op het vliegveld. 

Bij aankomst

Laat jouw konijnen eerst even rustig bijkomen. Het zijn prooidieren, die moeten eerst even rustig de nieuwe omgeving onderzoeken en bekijken vanuit een veilige plek. Daarnaast moeten ze ook wennen aan het weer. Vaak is het op de vakantiebestemming een stuk warmer dan in Nederland. Laat ze vooral met rust en kijk of ze eten en keutelen. Als ze niet eten is het verstandig gelijk hulp in te schakelen. Als je in Nederland blijft is er inmiddels op de meeste plaatsen wel een konijn kundige dierenarts te vinden. Handig om dit van te voren op te zoeken. Als je naar het buitenland gaat is dit een stuk lastiger. In de meeste landen is een konijn eten en geen huisdier. In Duitsland, België en Engeland zijn er zeker dierenartsen die veel van konijn afweten, maar ook daar is het soms even zoeken.
Weegbree en paardenbloem zijn in deze gevallen altijd prettig om bij je te hebben. De meeste konijnen krijg je hier weer mee aan het eten. 

Laat je konijnen niet achter in een auto, tent of caravan. Ook niet voor heel even. Oververhitting gaat snel!
Lees hier meer over konijnen in de warmte.

De konijnen gaan mee op vakantie checklist - wat neem je mee?

    • Een ingevuld Europees dierenpaspoort met geldige gezondheisverklaring voor het buitenland.
    • Advies een chip (in de konijnen) + uitgeprint registratie bewijs.
    • Advies; vaccineren tegen myxomatose en RHD/VHD.
    • Een duidelijke recente foto van je konijnen.
    • De gegevens van je dierenarts en eventueel de exacte medische benaming van aandoening en medicatie. Bij medicatie is vooral de werkzame stof belangrijk.
    • Voldoende hooi, kruiden/groentes, voeding en kauwartikelen.
    • Eet- en drinkbakken.
    • Reismand of een bench.
    • Toiletbak(ken) en vulling.
    • Schuilhuis, tunnel, wilgenbrug zodat ze zich snel comfortabel en veilig voelen met voldoende verstop plekken.
    • (Knaag) Speelgoed om verveling tegen te gaan.
    • Ren hou wel rekening met graven/ontsnappen. En gevaar van bovenaf. 
    • Schoonmaakartikelen voor toilet en omgeving.
    • Verzorgingsproducten zoals een borstel en nagelschaartje.
    • Tekenhaakjes (om teken te verwijderen).
    • Anti Myiasis spray
    • Eventuele medicijnen.
    • Koelproducten zoals een Ice pod, koelschijf of koelsteen.
    • EHBO doos met een thermometer, ontsmetting, wondzalf of spray. Ook een stethoscoop kan handig zijn. Oefen vooraf thuis ermee. Zo kun je luisteren of de darmen van je konijn nog geluid maken. En een warmteschijf, dwangvoeding, spuit
      Wat ook zeker niet mag ontbreken; weegbree, paardenbloem, lijnzaadbrokjes.
    • Voor jou om te relaxen; een konijnenboek en magazine.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »