Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!
Webwinkel Keurmerk9,6 @ Webwinkelkeur
0
0
Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!

Door Michan Bos en Miranda de Vries

Het verhaal achter de D-tails - Herbimals kruiden.

Waar komen de D-tails - Herbimals kruiden vandaan?

Geschiedenis
Sinds 2001 verkopen we al kruiden. Eerst heel kleinschalig en langzaam groeide dat steeds groter. In 2013 kwam de online verkoop er bij. Daarmee zette de groei grote stappen. Met groei kwamen er ook meer vragen. Waar komt het eigenlijk vandaan en kun je alles wel zomaar geven. 
Er zijn cursussen en opleidingen gevolgd om meer te kennis te krijgen. Met meer kennis kun je gerichter inkopen en weet je waarmee je bezig bent. 

Onze missie is om in 2034 alle particulier gehouden konijnen en paarden aan een gezond en natuurlijk menu te hebben. 

Vanaf 2017 zijn we extra ruimte bij gaan huren om in groter volume in te kopen. Daar kwam ook het eerste contact met een boer in Polen van de grond.
Zo kochten we in 1x een heel weiland smalle weegbree. 

Omdat weegbree en weegbree hetzelfde lijkt, maar er wel degelijk een heel groot verschil zit in kwaliteit is in 2020 de naam Herbimals  ontstaan. Herbs en Animals maakte na puzzelen, een rondje hardlopen en douchen ineens Herbimals. Een geregistreerd merk wat staat voor kwaliteitskruiden voor dieren.

Herbimals - Plantenkracht verpakt. Zo kan het ook!


Herkomst
Met ruim 400 verschillende Herbimals producten is de herkomst heel breed. Van buurlanden tot de andere kant van de aardbol!

We werken met bast, bessen, bladeren, bloemen, grassen, groente, kruiden, stengels, wortels en zaden.
Sommige kruiden kunnen prima groeien in ons klimaat. Een aantal producten zoals Ginseng (uit China) en Pau d'Arco (Zuid-Amerika) komen van andere werelddelen. Dat groeit hier niet.

De meeste soorten Herbimals kruiden komen uit Midden en Oost Europa.

De kruiden die van eigen boeren komen herken je aan dit pictogram:



Veldimpressie
Onze boeren zitten in rustige dorpjes. Met prachtige velden en mooi heuvel landschap.

        

Kweken
  

Het laten groeien van kruiden is op zichzelf niet zo moeilijk. Doe maar eens een maand niks aan je tuin met mooi voorjaarsweer en voilá je hebt een tuin vol kruiden.....

Als je 500 kilo wil van 1 plantsoort is er een andere aanpak nodig.
Onze kruidenboeren werken met speciale machines. Vaak zelf gemaakt of omgebouwd. Voor maïs en aardappels zijn er standaard machines. Voor aardpeerstengels en paardenbloembloemen zijn die niet standaard te koop.
Bij het kweken van kruiden komt nog veel handwerk kijken. Vooral voor het oogsten worden met de hand planten uit het land gehaald die er niet horen.

Oogsten en drogen

 

Sommige kruiden kunnen 2 tot 3 keer per jaar geoogst worden. Dit zijn vooral de smalle weegbree en paardenbloemblad. Veel andere soorten zaai je in het najaar in en oogst je in het najaar erop.
Paardenbloemwortel oogst je 1x in de 2 á 3 jaar. 

De eerste oogsten vinden plaatst in april/mei en de laatste kruidenoogsten vinden plaats in het late najaar van september/oktober. Aardpeerplant en stengel is een voorbeeld van een late oogst.

Na het oogsten gaan de kruiden naar de droger. De meeste boeren hebben zelf een droger.
De aardpeerstengels drogen eerst buiten op speciale rekken.


Het drogen gaat per kruid op een eigen temperatuur. Daarnaast moet er in een droogcyclus meerdere keren gekeerd worden. Zo voorkom je schimmel in de kruiden. 
Onze boeren drogen met geduld en op lage temperaturen. Zo blijven de voedingsstoffen het beste behouden. Anders heb je een heel jaar gekweekt en liefde in de kruiden gestopt voor niks.

Natura2000
 

Een aantal boeren zit in Natura2000 gebied.
Dit is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze gebieden houden ze rekening met bijvoorbeeld broedtijd of bepaalde planten die er groeien. In deze gebieden mogen geen bestrijdings- middelen gebruikt worden.
Producten uit Natura2000 gebieden hebben voor ons een meerwaarde. Gezond geteeld is gezond voor het dier.

Biologische producten

 

De Herbimals kruiden zijn niet officieel biologisch.
Niet omdat wij dat niet willen, maar omdat de regels lastig zijn om het werkbaar te houden voor een kleine onderneming.

De EU regels verplichten dat biologische producten apart moeten worden verpakt en opgeslagen.
Dat vergt wat organisatie en vooral veel administatie. Daarnaast brengt de certificering veel kosten met zich mee.
Wij zijn SKAL gecertificeert voor de verkoop van biologische producten. 
De certificering van verpakken hopen we uiterlijk in 2026 te kunnen bekostigen.
Onder andere smalle weegbree, paardenbloem en aardpeer kopen wij in van een biologisch gecertificeerde boer. Het is zonde om die niet als biologisch te kunnen verkopen.

Vervoer en binnenkomst

  
   

Met een (voor ons) enorme vrachtwagen vol zakken met kruiden. Meestal helemaal los erin gestapeld zodat er zoveel mogelijk in past.
De kruiden zitten in grote zakken, enorme bigbags of flinke dozen. Bij binnenkomst krijgt elk kruid een batchnummer en gaat in groot volume het magazijn in. Voor de bigbags gebruiken we speciale kratten die met de reachtruck omhoog getild worden. 

Als een batch opraakt gaat er een bigbag naar de sociale werkplaats. Die pakken voor ons de kruiden in.
Per 100 en 250 gram en in kilo zakken. De 10 kilo zakken maken we zelf of komen al zo vanaf de boer.
Inmiddels werken we met meerdere sociale werkplaatsen samen om de voorraad op peil te houden.

Vanuit de sociale werkplaats komen de ingepakte kruiden terug in handzame dozen. Deze ruimen we op een lager niveau op, dan de bigbags, in het magazijn. Vanuit deze dozen vullen we onze bakken aan waar we uit orderpicken voor de online winkel.

Onderzoek en testen

 

Op dit gebied vinden wij de regelgeving heel bijzonder. Als je namelijk je product laat analyseren is dat akkoord voor de rest van het leven van het product.
Dus hooi is hooi en kent 1 analyse. Weegbree is weegbree en kent 1 analyse.

Het is geen hogere wiskunde als wij zeggen dat geen 1 batch hetzelfde is.
Planten hebben door het jaar heen te maken met diverse weersomstandigheden, groeien in verschillende gebieden en op verschillende soorten grond. Al deze omstandigheden zorgen voor andere inhoudsstoffen van de plant. Ja uiterlijk is weegbree inderdaad weegbree, maar van binnen kan het ene plantje veel meer eiwit bevatten dan de anderen. Zo ook met sporenelementen. 

Om deze reden testen wij zelf. Alles wat binnenkomt van eigen boeren gaat per batch naar een gerenommeerd laboratorium. Wij zijn de enige met eigen analyses. Zo weet jij zeker dat de kruiden echt oké zijn.

Producten met een eigen analyse herken je aan dit pictogram:

Dit was een klein kijkje achter de schermen bij de Herbimals kruidenafdeling van D-tails.
Heb je vragen over de Herbimals kruiden stuur dan een bericht.

Door het jaar heen houden we open dagen. Iedereen is welkom. Je kunt op deze dagen alle kruiden komen ruiken, voelen en proeven. 


Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »