Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!
Webwinkel Keurmerk9,6 @ Webwinkelkeur
0
0
Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!

Door Miranda de Vries

Een takkenril maken

Je wilt een takkenril in de tuin! Gaaf!
Een takkenril is een mooie bestemming voor een berg snoeiafval. Een takkenril maak je van dood snoeihout, takken en twijgen. Dit stapel of vlecht je tussen palen. Afhankelijk van je doel bepaal je de hoogte en breedte. 

Als je een takkenril gaat maken voor dieren is het wel belangrijk dat de takken eetbaar zijn.

Je kunt van deze bomen de takken gebruiken: wilg, appel, eik, berk, beuk, els, es, ginkgo, iep, linde, kers, peer, pruim, populier, vijg. Daarnaast takken van bamboe, aardpeer en struiken als: braam, framboos, appelbes, zwarte bes, kruisbes, aalbes en sleedoorn.

Zelf gebruik ik de takkenril voor mijn konijnen. Het is voor hun een veilige plek, hij gaat verveling tegen en ik daag ze regelmatig uit door er voeding, takken, kruiden of hooi in te verstoppen.

Als je de mogelijkheid hebt zet je de takkenril in de lengte tussen het oosten en westen. Op die manier heb je een zon en een schaduwkant.

Een takkenril kun je wat mij betreft voor bijna elk dier maken. Konijnen, cavia's, paarden en kippen maak je er sowieso super blij mee. En hier in de tuin betrappen we ook de katten regelmatig op een dutje in de schaduw van de ril.


Stappenplan takkenril maken:

Stap 1:

Takkenril Stap 1
Bepaal de plaats van je ril en leg de benodigheden klaar.
Bezem, snoeischaar groot en klein, schep en een moker en natuurlijk je takkenwerk. Oftewel je berg met snoeihout die je wilt verwerken tot een takkenril.

Stap 2:
Takkenril-STap-2

Leg 1 á 2 takken die de lengte vormen van je ril op de grond. Zet dan de palen in de grond binnen de lengte van die takken.
Bij een grote ril met palen van zo'n 1 tot 1,5 meter hoogte houdt je 1 meter tussen de palen aan. Bij een kleinere ril zet je ze voor stevigheid dichter op elkaar. Ook afhankelijk van de lengte van je snoeihout.

Stap 3:
Takkenril-Stap-3
Leg 2 lange takken op de bodem en leg bij de hoogte palen een dikkere tak in de breedte. Dit vormt zo de bodem van de takkenril.

Stap 4:
Takkenril-Stap-4
Stapelen maar! Je legt je snoeihout tussen de palen en steekt het her en der tussen elkaar zodat het stevig ligt. Kleinere takjes steek je in de breedte.

Stap 5:
Takkenril-Stap-5
Maak de ril af met eventueel verse takken snoeiafval.
In dit geval is de takkenril gemaakt voor het aanbieden van extra verrijking in het konijnenverblijf.
De verse takken zijn een welkome aanvulling in het plantaardige dieet.

Stap 6:
Takkenril-Stap-6
Klaar!

Meerdere keren per jaar kun je takken bijsteken. Zo behoud je ril zijn hoogte Afhankelijk van de plek in je tuin kun je de ril ook langer maken gedurende de jaren.
Heb je een hoge ril die niet dagelijks gebruikt wordt door je dieren laat hem dan in het voorjaar met rust. Vooral de heggenmus vind een takkenril een prachtige broedplaats.

Ook vlinders, solitaire bijen en andere insecten nestelen graag in takkenrillen.

Takkenril-konijnen-verrijking
De takkenril vormt een veilige plek in het verblijf. Konijnen liggen er graag naast. Afhankelijk van de plaats creërt de ril schaduw en koelte.

Takkenril-eten
En ze eten, knagen en slopen de ril graag.

Takkenril-konijnen-slopen
Na een maand zonder er iets aan de doen met 3 Vlaamse reuzen die fulltime toegang hebben tot de ril.
Bij konijnen moet je er wel rekening mee houden dat je regelmatig onderhoud pleegt aan je ril en nieuwe takken toevoegt. Wat mij betreft weegt het onderhoud niet op tegen de lol die de konijnen er van hebben.


Voorbeelden van Takkenrillen:

Takkenril-Groot
Een grote en hoge takkenril.

Takkenril-Gevlochten
Een gevlochten takkenril. Hiervoor gebruik je wilgenhout.

Takkenril-klein
Een kleine takkenril.

Grote-takkenril
Grote takkenril

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »