Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!
Webwinkel Keurmerk9,6 @ Webwinkelkeur
0
0
Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!

Door Miranda de Vries

Het gebit van je hond verdient aandacht

Er zijn maar weinig hondeneigenaren die dagelijks de de tanden van hun hond(en) poetsen. Terwijl dierenartsen dit juist wel adviseren om ontstekingen, leed bij de hond en eventuele latere dierenartskosten te voorkomen. Robbin Kleinpenning, van www.puppygroep.nl, deelde met ons de kennis die hij heeft opgedaan tijdens een interview met dierenarts Caroline Stelma, eigenaar van onder andere Dierenkliniek Arnhem Zuid-west. Hieronder bespreken we belangrijke punten uit het interview met Caroline. (Het interview is ook te beluisteren via deze link en duurt 35 minuten.)

Waarom moet je de tanden van je hond poetsen?

Wolven reinigen automatisch hun tanden door het vlees van veroverde prooien te scheuren. Wolven doen dit tot op de dag van vandaag nog steeds, maar onze huisdieren hebben tegenwoordig de luxe om hun prooien in hapklare stukjes/brokjes voorgeschoteld te krijgen. Die hoeven ze allesbehalve in stukken te scheuren, waardoor ze bijgevolg niet meer zelf hun tanden reinigen. Tandplak krijgt vrij spel en tast het gebit van jouw trouwe viervoeter aan. Tandplak is een voorbode van tandsteen wat uiteindelijk ontstekingen van het tandvlees creëert. Om te voorkomen dat jouw hond last krijgt van een teveel aan tandplak, zal je dus zelf de tanden moeten reinigen, oftewel tanden poetsen, om tandvleesontstekingen tegen te gaan.

Wanneer starten met tanden poetsen bij een hond?

Het is belangrijk om al van jongs af aan een pup te laten wennen aan de smaak van tandpasta en het gebruik van een tandenborstel. Op de leeftijd van 8 tot 12 weken doorloopt een hond de tweede socialisatiefase. Het is goed tijdens deze periode het tanden poetsen aan te leren. Bouw het stilaan op. Begin speels, zodat het dier het poetsen als iets aangenaams ervaart. Poets ook niet te hard en hou rekening met wisselende tanden, zodat je het dier zeker geen pijn doet. Na de leeftijd van 12 weken ga je vanzelfsprekend door met het tanden poetsen.

Hoe poets je de tanden van een hond?

Gebruik tandpasta die speciaal gemaakt is voor honden. Deze tandpasta bevat namelijk geen fluoride, zoals dat bij onze tandpasta wel het geval is. Als jouw hond de smaak of de structuur van de tandpasta niet lekker vindt, dan kan je de tanden ook gewoon met water poetsen. Probeer ook eens een ander merk tandpasta. Misschien kan jouw pup deze soort wel waarderen.

Begin bij het poetsen met de buitenkant van het gebit. Hef de lip op, zodat je de tanden goed ontbloot en overal goed bij kan. Zorg dat je ook met de tandenborstel tot bij de achterste kiezen kan. De bovenkant gaat het makkelijkst. Als dit goed verloopt, kun je overgaan naar de buitenkant van de onderste rij tanden. Dit gaat beter wanneer je de bek iets opent. Wanneer dit een aantal dagen goed gaat, kun je de bek wat verder openen, zodat je ook de binnenkant van het gebit kan poetsen.

Herhaal het poetsen drie tot vier keer per week. Het is wetenschappelijk bewezen dat het dan pas zin heeft. Een hond houdt van routine waardoor het wenselijker is om gewoonweg dagelijks de tanden te poetsen. Een vast moment, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, is ideaal.

Kan een DentaStix het tandenpoetsen vervangen?

DentaStix, of een vergelijkbaar kauwstaafje van een andere merk, beweert dat het de tanden van een hond reinigt. Om een DentaStix te laten werken is het noodzakelijk dat de hond erop kauwt. Wanneer de hond de stick in één hap naar binnen speelt, dan werkt het niet. Het mechanische schuren gaat verloren doordat de hond niet kauwt. Dan betekent een DentaStix voor jouw hond eigenlijk alleen een extra snoepje en hij krijgt er uiteraard de bijhorende extra calorieën mee binnen.

Wat als er al een aanslag is?

Wanneer je een rode rand rond de tanden van de hond opmerkt, betekent dit dat er tandplak en een tandvleesontsteking aanwezig is. Start vanaf nu met het dagelijks tandenpoetsen en als je geluk hebt dan kleurt het tandvlees weer mooie roze en is de ontsteking weg.

Wanneer de rode rand er na een maand nog steeds zit maak je het best een afspraak bij de dierenarts. Het gebit van de hond zal onder narcose worden gereinigd, tot vier millimeter onder de rand van het tandvlees. De dierenarts, of de assistent, haalt het tandplak en het tandsteen volledig weg. Na de reiniging worden de tanden ook gepolijst om ze weer lekker glad te maken. Het is van belang om anderhalve maand voor de behandeling met het tandenpoetsen te beginnen. Dit is nodig om de routine, na de behandeling door de dierenarts, gemakkelijk te blijven volhouden. Want wanneer je na de reiniging het poetsen zou verwaarlozen, krijgt de hond binnen de drie à vier maanden gegarandeerd een nieuwe ontsteking.

De prijs van een gebitsreiniging verschilt van dierenarts tot dierenarts. Het feit of de behandeling uitgevoerd wordt door een assistent of door de dierenarts zelf, maar ook de grootte van de hond, doen de prijzen aardig schommelen. Sommige trimsalons bieden dit ook aan, maar let op, deze behandeling is niet hetzelfde. Bij een trimsalon krijg je namelijk een cosmetische reiniging, waarbij ze niet onder het tandvlees gaan, wat juist zo belangrijk is om de ontsteking weg te nemen. 

Het gebit van jouw hond verzorgen is uiterst belangrijk. Net zoals bij de mens, kan een ontsteking van de tanden andere aandoeningen in het lichaam veroorzaken. En dat willen we onze lieve loebas toch niet aandoen, niet?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »