Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!
Webwinkel Keurmerk9,6 @ Webwinkelkeur
0
0
Gezondheid van kop tot staart, je dier is het waard!

Door Miranda de Vries

Dress Up Your Pet Day

Dress Up Your Pet Day
Oftwel: kleed je huisdier aan dag

Elk jaar word in Amerika op 14 januari de National Dress Up Your Pet Day gevierd. Er zijn nogal wat bijzondere dagen in het leven geroepen, maar of je nou blij moet worden van deze!?Mensen die “kleed je huisdieren aan dag” vieren kleden hun huisdier zo stijlvol mogelijk aan en posten dit massaal op sociale media kanalen. De meeste dieren zien er niet erg gelukkig uit met het dragen van een smoking of een superhelden pakje.
En dat is ook de reden waarom je beter niet mee kunt doen met deze dag.

Geen mensen
Onze huisdieren zijn tegenwoordig een volwaardig gezinslid. Het zijn echter geen mensen. Dieren hebben hun eigen gewoontes. Daar is in ieder voor de kledingkast staan geen onderdeel van. Dagelijks nadenken over wat ze aan moeten trekken zal een dier geen last van hebben. Ze rollen s’morgens uit hun mand, van de bank of het bed, schudden zich hooguit een keer uit, rekken en strekken een keer en zijn klaar. De vacht zit weer goed en die kan weer een dag mee. Met de seizoenen mee zijn ze ook nog eens in staat om die vacht zelf dikker en dunner te maken.

Als je een dier kleding aan trekt is dit dus vaak veel te warm of gemaakt van niet-ademend materiaal. Het hindert de vacht en de huid om zijn werk te doen. Namelijk isoleren en beschermen.

 

One-Size-Fits-All
Daarnaast is de kleding vaak one-size-fits-all. In die zin dat er een S, M en L is en hooguit een XL. En daar moet je dier het mee doen. Niet elke kleine hond is hetzelfde en past dus lekker comfortabel in zo’n pakje. Het zit daardoor vaak te strak en belemmert de bewegingsvrijheid.

Sommige dieren lijken er niet ongelukkig uit te zien in kleding. Buiten lijken zullen we niet zeker weten of ze het ook echt zo vinden. Waarom zou je het dan toch doen? Je bent toch gek op je dier? Waarom zou je dan voor die mooie foto je dier iets aantrekken waar hij mogelijk niet blij van wordt?
Alleen omdat hij niet ongelukkig lijkt? Dat kan komen doordat hij in “freeze” stand gaat.
Van nature hebben wij, maar ook dieren, een fight, flight, freeze mechanisme in ons.
De meeste dieren vinden aandacht van de baas in welke vorm dan ook fijn. Dus het aantrekken van kleding lijkt in eerste instantie leuk, je wordt geaaid en krijgt iets om je lijf. Vaak hebben katten in het stadium ‘er komt iets anders dan een hand’ aan mijn lijf al gelijk een vecht reactie. Katten zijn solitair en pikken iets minder snel dan een hond die in een roedel leeft. Daar bepaald de rang hoogste. Dit maakt dat een hond ook eerder gelaten zal reageren. Dat wil niet zeggen dat hij het ook echt leuk vind. Inwendig zal hij mogelijk stress of angst ervaren. En waarom zou je dit je dier aan willen doen!?Medisch
Een uitzondering op het aankleden is een medische reden. Je dier beschermen na een operatie is en ander verhaal dan voor de lol aankleden. De medische kleding is gemaakt van ademend materiaal, is in legio afmetingen te krijgen zodat het ook echt past en niet belemmerd in de bewegingsvrijheid.
Ook hierbij is het belangrijk goed naar je dier te kijken. Het ene dier zal het beter doen met een kraag om, terwijl het andere dier zich veel beter voelt in een beschermend pak of met een schoen of iets dergelijks aan.Kou en regen
Voor kou en regen bestaan hondenjassen. Voor de meeste honden niet nodig, maar wees voorzichtig met oudere dieren, dieren met een dunne of korte vacht of honden met een kale buik. Een hondenjas trek je ook alleen om functionele redenen aan. Daarnaast kun je deze op een positieve manier aanleren, namelijk koppelen aan uitlaten. Dit kun je opbouwen. Daarnaast zijn hondenjassen gemaakt van passende materialen en ook in legio afmetingen te krijgen. Zorg dat je een hondenjas hebt die goed past bij de afmetingen/bouw van jouw hond en dat hij voldoende bewegingsruimte heeft. Zeker met uitlaten is dat extra belangrijk.

 

Functionele kleding is een ander verhaal dan voor de lol.
Bij functionele kleding om gezondheid blijft het belangrijk te letten op de stresssignalen van je dier en het desnoods op een positieve manier aan te leren met behulp van een professional.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »